Christmas Commerce

De kerstman geeft het op!

Alle cadeautjes en presentjes op tijd bezorgen die ene kerstnacht? En dat over de hele wereld? Daarvoor moet die arme kerstman met een onwaarschijnlijke snelheid rondvliegen! En dat met zwaar beladen en bepakte slee. Z’n rendieren kunnen het gewoon niet meer aan! Is het een wonder dat hij het na al die jaren niet meer ziet zitten? Door de uit de hand gelopen koopwoede van de mensen wordt z’n lading trouwens ieder jaar nog zwaarder.

We willen het hier hebben over de extreme commercialisatie van Kerstmis. Mensen gaan zich te buiten aan cadeautjes, eten en decoraties. Met interessante vergelijkingen tussen Amerikanen en Britten. Over de oorsprong van Kerstmis en de kerstman. Over liefdadigheid en verspilling. Over kerstbomen, de kalkoen, wenskaarten en andere gebruiken rond Kerstmis. Over hoe te budgetteren voor je kerstuitgaven. En tenslotte tien kerstweetjes waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt!

Kerstmis gekaapt door winkeliers

Jaar na jaar wordt er in de eindejaarsperiode meer en meer geld uitgegeven aan cadeautjes, eten en versieringen. Het is dan ook de belangrijkste tijd van het jaar voor winkeliers.

In de VS wordt deze periode jaarlijks traditioneel ingezet met “Black Friday”. Dit is de dag na Thanksgiving wanneer winkels super kortingen aanbieden. Winkels die op die dag al heel vroeg open gaan. Rijen wachtende klanten staan voor hun deuren aan te schuiven om er toch maar als eerste bij te zijn en de beste koopjes aan de haak te slaan.

Nu ja koopjes. Natuurlijk komen de meesten buiten met veel meer dan alleen koopjes. Vooral veel impulsaankopen die een gat in hun budget slaan. Mensen geven meer geld uit dan ze hebben. Lenen en steken zich in de schulden om toch maar mee te kunnen doen met de eindejaars feestvreugde.

 

Feestmaaltijden en geschenken

Waar al dat geld dan aan aan uitgegeven wordt? Dat hangt af van waar je woont. Ben je een Brit dan geef je gemiddeld dubbel zoveel geld uit aan feestmaaltijden als aan geschenken. Maar woon je in de VS dan geef je veel meer geld uit aan cadeautjes als aan eten. Het is maar waar je prioriteiten liggen!

Of zou het ermee te maken hebben dat Amerikanen een maand eerder, in november al, Thanksgiving vieren? Dan verzamelt de hele familie zich rond de welgevulde feesttafel. Die willen dan voor Kerstmis misschien liever presentjes?

 

Pauw of kalkoen

Wat verschijnt er op het kerstbuffet? Vlees hoort traditioneel bij een rijkelijke feestmaaltijd. Veel monden te vullen, dus het moet wel een flink stuk zijn. Een grote vogel zoals een kalkoen of een pauw past in dat plaatje. Pauw? Ja hoor, in de middelleeuwen was pauw één van de hoofdgerechten. Kalkoen bestond immers nog niet. Die komt uit Amerika dat toen nog niet ontdekt was!

Maar waar ter wereld ook. De kerstmaaltijd is er eentje met een overvloed aan calorieën. Vroeger een lichtpunt in de lange winter waar de tafel niet iedere dag zo goedgevuld was. Maar in onze Westerse wereld is eten altijd overvloedig aanwezig. Waardoor iedereen na Nieuwjaar op dieet (probeert) te gaan!

Tannenbaum o tannenbaum

Waar wordt nog geld aan uitgegeven? Kerstversiering natuurlijk. En echte kerstbomen zijn een vaste waarde die een heleboel mensen werk verschaffen. Zo’n kerstboom moet namelijk wel een flink tijdje groeien voor hij klaar is voor de verkoop. Stel je voor, je haalt een flinke kerstboom in huis en die is even oud als je kind van 15!

Met één kerstboom komen ze er trouwens in het Witte Huis niet. De Obama’s hebben maar liefst 63 kerstbomen nodig om het hun stekje te versieren. En de reusachtige boom die ieder jaar in New York op Rockefeller Plaza opgezet wordt is waarschijnlijk één van de bekendste kerstbomen ter wereld.

Maar wie beseft dat veel delen van de kerstboom eetbaar zijn? De naalden zijn bijvoorbeeld een uitstekende bron van vitamine C!

Candy Cane

In plaats van een handjevol dennennaalden zullen kinderen waarschijnlijk liever echt snoep krijgen. Typisch kerstsnoep: een candy cane. Een rood en wit gestreept wandelstokje. Wie wist dat dit snoepgoed eigenlijk bedacht werd om kinderen zoet en stil te houden in de kerk tijdens de lange plechtigheden?

Liefdadigheid en verspilling

Kerst is een tijd van overvloed en liefdadigheid. Van vrijgevigheid en denken aan wie het minder goed heeft als wijzelf. Overvloed langs armoede. Of het nu gaat over eten dat weggegooid wordt na de kerstmaaltijd of over ongewenste cadeautjes, niet altijd makkelijk met elkaar te verzoenen.

St-Nicolaas, Sinterklaas of de Kerstman

Terug naar die arme overwerkte kerstman. Wie is hij nu eigenlijk?

De historische Sint-Nicolaas was een in Turkije geboren christelijke heilige. Die ontpopte zich tot Sinterklaas die elk jaar met de stoomboot uit Spanje komt. Begin december brengt hij op een wit paard cadeautjes rond bij alle brave kindertjes. Door de schouw wel te verstaan.

De Amerikaanse kerstman levert de cadeautjes ook af door de schouw, maar dan met een slede getrokken door rendieren. Vroeger waren er enkel cadeautjes voor kinderen maar nu is het de gewoonte dat iedereen cadeautjes krijgt.

Waar woont de kerstman?

Op de Noordpool natuurlijk, volgens de Amerikanen dan toch. Maar volgens de traditie in andere landen leeft hij in het hoge noorden van Lapland, in een klein dorpje aan de arctische cirkel. Zodat de kerstman twee adressen heeft om brieven naar te versturen! Of lukt het binnenkort alleen nog via email? Zijn online bestellingen groeien alvast jaarlijks aan.

Schulden

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf in de kerstperiode niet in de schulden steekt?

Door een budget op te maken. Door alleen te kopen wat je je kan veroorloven. Door tijdig te winkelen. Veel mensen beweren trouwens in september al klaar te zijn met hun kerstaankopen. Je kan ook het hele jaar door koopjes in de gaten houden en dan alvast cadeautjes inslaan.

En je kan natuurlijk zelf je presentjes maken, zoveel persoonlijker en unieker. Terug naar de oorspronkelijke kerstgedachte. Tegenwind bieden aan de extreme commercialisatie van Kerstmis?

 

Gebruik de onderstaande HTML code om de Christmas Commerce infographic te delen op je site.

dec 12, 2016